ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Проектът Re:connect свързва Пловдив с Тимишоара

Предстои откриването на изложбата „Градска митология“, която е резултат на резидентната програма Re:connect, организирана от Сдружение Изкуство Днес. То ще се проведе на 2-ри август от 18:30 до 20:00 ч. в Градската Художествена Галерия, Пловдив (ул. Княз Александър 15)

Проектът Re:connect свързва Пловдив с Тимишоара настоящата Европейска Столица на културата ,в резидентна програма за 9 художника от всяка от двете държави, като цели да заздрави вече съществуващите взаимовръзки между двата културни центъра и съответно да създаде нови такива. 

През ноември българската група посети Тимишоара и се запозна обстойно с културната среда там, като беше част от общи занимания и срещи с румънските артисти. През следващите месеци се провеждаха онлайн срещи за задълбочаване на контакта между участниците и концептуализиране на предстоящата изложба. На 24ти юли румънската група пристига в Пловдив за да изследва културния живот в града и да започне съвместното инсталиране на изложбата „Градска митология“.  През последната половин година авторите колективно и индивидуално осмисляха художествените си произведения специално за проекта.

Основната концепция на изложбата е да илюстрира чрез методите на съвременното изкуство впечатленията на авторите от обмена, наблягайки на темата за митологията на града.  Всеки от участницте предлага своя прочит на определен културен и социален феномен, място, събитие или импресия, свързана с един от двата града – Пловдив и Тимишоара. Тяхната връзка надхвърля общата им роля на европейски културни столици и предлага възможност за изследване на общите културни тенденции и тяхната значимост за митологията на съвременния градски топос. „Визуалните разкази“, които артистите предлагат създават една жива материя на смисъл, създаваща хроника на нашето споделено настояще  и отваряща многожество врати за преживяване на митологичното.

Изложбата ще се състои от 02.08 до 30.08. Артистите включени в програмата на RE:CONNECT са:

Ilie Duta, Dorian Bolca, Mihai Toth, Mirela Cerbu, Andrei Bucovano, Bogdan Matei, Christian Graure Natalia Bica,Senziana Gheorghe. (Румъния) и Ивелина Иванова,  Цветелина Ангелова, Цветомира Борисова, Осман Юсеинов,  Явор Костадинов, Вълко Чобанов, Мич Брезунек, Харита Асумани, Арон Рот (България).

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура по Програма за развитие на частни културни организации и Община Пловдив. Проектът се осъществява в периода на цялата 2023.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина